włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych wariantów, jakie oferuje kuchnia z Europy na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie dania

Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. restauracja włoska Bianca w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film