Warto spróbować potrawy kuchni staropolskiej

Warto spróbować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. restauracja przy Rynku Kraków Skupmy się jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak faktycznie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film